Voel je je rot? Help een ander

De wetenschappelijke verklaring van de opwaartse geluksspiraal – Deel III

Geluk is een subjectief iets. Wat de een gelukkig maakt, doet de ander weinig. Toch kunnen we sturen op geluk. Omdat gelukkige werknemers gezonder, productiever, innovatiever en meer betrokken zijn, is het geluk van mensen binnen een organisatie van essentieel belang.
Dit artikel is deel III van IV over de opwaartse geluksspiraal. De serie maakt inzichtelijk welk effect geluksstrategieën hebben op ons brein, conform (neuro-)wetenschappelijk onderzoek. Vandaag deel III: gelukkig door te helpen.

Voel je je rot? Help een ander

Een collega helpen bij een probleem of spontaan iemand bijstaan in het dagelijkse leven –  het maakt die ander blij, maar geeft jou ook een goed gevoel. Door het helpen van een ander maak je zelf meer oxytocine, serotonine en dopamine aan. Alle drie stofjes die je een gevoel van geluk geven.

Wist je dat behulpzame mensen ook succesvoller zijn? Uit onderzoek van Harvard blijkt dat mensen die regelmatig anderen helpen zich 10 keer beter kunnen concentreren op hun werk en 40% meer kans op een promotie maken. Het blijkt bovendien zo te zijn dat de helpers onder ons in tijden van grote stress voldoende veerkracht bezitten om ook dan gelukkig te zijn.

Zo lang je er voor waakt dat je jezelf voorbij loopt, heeft het helpen van anderen een positieve invloed op je geluksbeleving. Dus worstel je met een rotgevoel? Kom overeind, ga koffie halen voor je collega, ruim de rotzooi in de vergaderzaal op of vul het papier in de printer bij.


Lees ook
deel I uit deze serie: Dankbaarheid als antidepressivum
en deel II: ‘Goed genoeg’ kalmeert


Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *