LUITEN: ‘DACHT DAT HET ONZIN WAS’

Golfer zich nu ook bewust van belang mental coach

Door: Hans Ruggenberg
Hij moest er aanvankelijk niets van hebben. ’Sceptisch’, zoals Joost Luiten het zelf omschrijft, was hij over mental coaches en sportpsychologen. In Dubai bekent hij dat zijn keuze om dat wel toe te laten hem een betere
golfer heeft gemaakt. “Het mentale aspect is zo belangrijk in deze sport, dan moet je toch kijken wat je daar mee kunt doen.”

feng-shui-golf
Chris Henry is de man die Luiten in een paar maanden tijd heeft ingepakt met zijn methodes, waarin invloed krijgen op het onderbewustzijn centraal staat. “Wist je dat slechts drie procent van wat we op de golfbaan doen bewust is en de rest onderbewust? Als je dat dus zo kunt programmeren dat het positief is, kun je daar heel veel winst uit halen. En alles wat Chris doet, is wetenschappelijk onderzocht.”

 

Amateur

Luiten denkt terug aan de periodes dat hij door de baan sjokte met gedachtes, waarmee hij zichzelf degradeerde tot een veredelde amateur. „Voorheen had ik vaak negatieve gedachtes. Zoals? Dat ik een slechte putter of chipper was. Als je dat maar vaak genoeg tegen jezelf zegt, gaat je onderbewuste dat overnemen en denk je dus dat het ook zo is. Andersom werkt dat dus ook zo.”

In de auto en het vliegtuig vinden zijn sessies plaats, soms thuis op de bank. Eigenlijk neemt Luiten zichzelf onder handen. “Ik luister opnames af waarin ik tegen mezelf zeg dat ik wel goed kan putten en kan chippen. Dat ik mijn routines moet doorlopen en dan alles steeds herhalen. Elke keer duurt zo’n ’sessie’ vier à vijf minuten.”

Chirurg

Alsof Luiten een geslaagde neurochirurg is, beeldt hij met zijn handen de twee hersenhelften uit. „Kijk, hersenen zijn draden. Door positieve gedachtes gaan die draden connecten. Die worden door repetitie van beelden en geluid steeds dikker, waardoor je steeds meer in jezelf gaat geloven. Op een gegeven moment moeten je hersenen uit zichzelf die gedachtes oproepen. Dat is een proces van ongeveer een jaar, al zal je daarna altijd weer het onderbewuste moeten voeden”, weet Luiten, die met een positief gevoel begint aan het slottoernooi van de European Tour. „En ik heb er geloof in dat het weleens een heel mooie week kan worden.”

Bron: Telesport

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *