De wetenschappelijke verklaring van de opwaartse geluksspiraal – Deel I

Geluk is een subjectief iets. Wat de een gelukkig maakt, doet de ander weinig. Toch kunnen we sturen op geluk. Omdat gelukkige werknemers gezonder, productiever, innovatiever en meer betrokken zijn, is het geluk van mensen binnen een organisatie van essentieel belang.

Dit artikel is deel I van IV over de opwaartse geluksspiraal. De serie maakt inzichtelijk welk effect geluksstrategieën hebben op ons brein, conform (neuro-)wetenschappelijk onderzoek.
Vandaag deel I: dankbaarheid.

Dankbaarheid als antidepressivum

Gedachten en emoties stimuleren ons brein in verschillende gebieden. Als we ons dankbaar voelen of onze dankbaarheid uiten, dan stimuleert dat de afgifte van serotonine en dopamine in de hersenen. Deze twee stofjes zijn de gelukshormonen van je brein. Het zijn dezelfde stoffen die farmaceuten in synthetische vorm in hun antidepressiva stoppen.

 

Opvallend genoeg werkt dankbaarheid ook als de dingen niet zo geweldig gaan. Je hoeft namelijk geen spontane dankbaarheid te voelen om de chemische reactie in je hersenen op gang te brengen. Je kunt ook bewust aan iets denken in je leven dat je waardeert. Net ontslagen? Wees dankbaar voor de mensen om je heen en je activeert je hersenen om je gelukkiger te laten voelen.

 

————————————————————————————————————————————–

Bronnen:

Emmons, R.A., & McCullough, M.E. (2003). Counting blessings versus burdens: Experimental studies of gratitude and subjective well-being. Journal of Personality and Social Psychology, 84, 377-389

Zahn et al,(2009).The Neural Basis of Human Social Values: Evidence from Functional MRI, Oxford Journals, Volume 19, Issue 2, Pp. 276-283

Meer weten over werkgeluk en hoe dit toe te passen binnen jullie organisatie? Mail info@boostyourhappiness.nl Boost Your Happiness geeft lezingen, workshops en teamtrainingen om het geluk van werknemers te vergroten. Gelukkige werknemers zijn gezonder, productiever, innovatiever en meer betrokken.

3 gedachten over “De wetenschappelijke verklaring van de opwaartse geluksspiraal – Deel I

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *