De motiverende werking van aanraken

De wetenschappelijke verklaring van de opwaartse geluksspiraal – Deel IV

Geluk is een subjectief iets. Wat de een gelukkig maakt, doet de ander weinig. Toch kunnen we sturen op geluk. Omdat gelukkige werknemers gezonder, productiever, innovatiever en meer betrokken zijn, is het geluk van mensen binnen een organisatie van essentieel belang.
Dit artikel is het laatste deel van IV artikelen over de opwaartse geluksspiraal. De serie maakt inzichtelijk welk effect geluksstrategieën hebben op ons brein, conform (neuro-)wetenschappelijk onderzoek. Vandaag deel IV: gelukkig door lichamelijk contact

De motiverende werking van aanraken

Mensen zijn van nature sociaal aangelegd. Zo sterk zelfs dat sociale uitsluiting hetzelfde effect heeft in ons brein als fysieke pijn. Op eenzelfde manier zijn onze hersenen zo geprogrammeerd dat ze aanrakingen interpreteren als sociale acceptatie. Aanraking is een van de primaire stimuli voor het aanmaken van oxytocine, het stofje dat de amygdala (het reptielenbrein) kalmeert en daarmee emoties kalmeert.

Teamleden die een beetje buiten de groep liggen, ervaren dus letterlijk pijn. Geef deze mensen wat vaker letterlijk een schouderklopje – dan voelen ze zich sociaal meer geaccepteerd. Is het lastig de grens te bewaken tussen bemoedigend aanraken en lichamelijke intimidatie? Regel dan een wekelijkse massage op kantoor. Door een massage stijgt het serotonineniveau (een van de gelukshormonen) met 30%. De aanrakingen verminderen de hoeveelheid stresshormonen, verkleinen de pijnbeleving, bevorderen een goede slaap en maken energieker. Je zult zien dat het hele team meer gemotiveerd is.


Lees ook uit deze serie
deel I: Dankbaarheid als antidepressivum
deel II: ‘Goed genoeg’ kalmeert
deel III: Voel je je rot? Help een ander


Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *